Regulatory przepływu
Regulatory przepływu
- Zakres średnic: DN 25 ÷ DN 65 oraz DN 1″ ÷ 3″
- Maksymalne ciśnienie pracy: 15 bar
- Materiał korpusu: stal nierdzewna AISI 316L lub AISI 304L
- Przyłącze: końcówki do przyspawania, gwintowane: DIN, SMS, RJT BS
- Standardowe wykończenie powierzchni zewnętrznej: szlif mechaniczny Ra 1.01-1.14 µm (GRIT 120)*
- Powierzchnie wewnętrzne: wygładzone*
- Element regulacyjny: pokrętło ręczne nierdzewne
*Opcjonalnie inne rodzaje wykończenia powierzchni wewnętrznych i zewnętrznych
Regulatory przepływu - armatura spożywcza
Regulatory przepływu z nastawą ręczną produkuje się ze stali nierdzewnych w gatunkach AISI 304L lub AISI 316L. Korpus zaworu wykonuje się z monobloku stalowego, co w efekcie gwarantuje wysoką wytrzymałość oraz trwałość. Dodatkowo, wewnętrzny trzon regulacyjny wykonuje się ze stali nierdzewnej i podaje chromowaniu. Regulacja przepływu realizowana jest za pomocą zewnętrznego pokrętła z możliwością zablokowania w pozycji ustalonej.
Budowa
1.Korpus • 2.Uszczelka głowicy • 3.Pokrętło regulacji • 4.O-ring EPDM • 5.Element blokujący • 6.Kołek • 7.Podkładka
Gdzie stosuje się higieniczne regulatory przepływu?
Regulator przepływu umożliwia precyzyjne, ręczne ustawienie wartości przepływu w rurociągu. Po ustawieniu wymaganego poziomu przepływu, pokrętło można zablokować w ustalonej pozycji. Regulatory tego typu z powodzeniem stosuje się we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego, w tym:
- przemyśle produkcji napojów,
- przemyśle fermentacyjnym,
- zakładach przetwórstwa spożywczego,
- browarnictwie, winiarstwie i gorzelnictwie,
- mleczarstwie i wielu innych.
Innym obszarem, w którym stosuje się ten rodzaj zaworów są zakłady biotechnologiczne, produkcja kosmetyków oraz zakłady farmaceutyczne.
Nierdzewne regulatory przepływu z regulacją ręczną doskonale sprawdzą się w miejscach, gdzie istotna jest znacząca odporność na korozję oraz zachowanie wysokich standardów higienicznych.