3 ważne parametry doboru nierdzewnych filtrów spożywczych

Jedząc serek homogenizowany lub inne produkty w kubeczkach, pijąc jogurt, owocowe smoothie czy też sok pomidorowy nigdy nie zastanawiamy się czy może nas spotkać przy tym jakaś niemiła niespodzianka. Drobina plastiku, włókno z worka lub inne resztki opakowań i wiele podobnych „drobiazgów” mogą każdemu popsuć przyjemność.

Na szczęście producenci żywności dbają o to, aby takie sytuacje nie występowały. Odbywa się to na wiele sposobów oraz na wielu etapach produkcji, w zgodzie z restrykcyjnymi normami higienicznymi.

 

Jednym z urządzeń, które ma w tym procesie swój udział jest poczciwy, nierdzewny filtr – ale nie jest to filtr byle jaki.

Czym jest nierdzewny filtr i jakie ma zadania?

Filtry, osadniki, sita, cedzaki – znamy je wszyscy z codziennego życia. W przemyśle spożywczym wykorzystywane są filtry o bardzo zróżnicowanej budowie i funkcjonalności. Jedne mają za zadanie chronić urządzenia pracujące w instalacjach produkcyjnych przed uszkodzeniami, a inne chronią nas i nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie. W każdym przypadku, podstawowym zadaniem filtra jest usuwanie zanieczyszczeń ze strumienia cieczy przepływającego przez filtr.

 

Poznajmy zatem kilka istotnych parametrów doboru filtra, który będzie prawidłowo spełniał swoje zadanie.

Nierdzewny filtr kątowy w instalacji produkcji spożywczej
Nierdzewny filtr kątowy w instalacji produkcji spożywczej

1. Rozmiar perforacji

Wielkość oraz właściwości cząsteczki, którą chcemy wyeliminować z filtrowanego medium w dużej mierze determinują rodzaj zastosowanego sita, w tym wielkość i kształt otworów. W przypadku filtrów nierdzewnych rurowych - filtrów prostych, filtrów kątowych, a także filtrów typu Y, zakres możliwych rozmiarów otworów i szczelin w sicie może rozciągać się od około 26 µm do 3 mm. Dla przykładu: normalnej grubości włos człowieka posiada średnicę około 0,07 mm, czyli 70 µm. Oznacza to, że dzięki nierdzewnym filtrom można usunąć z medium cząsteczki blisko 3x mniejsze niż średnica ludzkiego włosa.

 

Nie bez znaczenia dla odpowiedniego doboru są również właściwości fizykochemiczne medium, a szczególnie jego lepkość. W przypadku produkcji żywności oraz napojów mamy przecież do czynienia zarówno z wodą oraz różnorodnymi mieszaninami na jej bazie, jak i z mediami typu miód, kurze białka, emulsje jajeczne, mieszaniny drożdżowe, oleje roślinne, mleko i jego pochodne oraz wiele, wiele innych.

2. Natężenie przepływu

Filtry rurowe – kątowe lub proste oraz te typu Y – montowane są bezpośrednio w rurociągu procesowym. Tym samym natężenie przepływu staje się kolejnym – i to bardzo istotnym – parametrem wpływającym na dobór filtra.

 

W dużym stopniu parametr ten determinuje rozmiar filtra, który należy zastosować w konkretnym miejscu rurociągu procesowego. Źle dobrany rozmiar filtra może poważnie zakłócić funkcjonowanie całej instalacji, narażając zakład na dodatkowe koszty związane z obsługą filtrów oraz naprawą innych urządzeń.

3. Ciśnienie robocze

Każdy filtr ma określoną wartość maksymalną ciśnienia roboczego. W procesie doboru filtra do konkretnej aplikacji bardzo ważne jest, aby dokładnie ustalić wartości ciśnienia wejściowego oraz wartość ciśnienia na wyjściu z filtra.

 

Ciecz przepływając przez filtr wielokrotnie zmienia kierunek, co powoduje powstanie pewnego oporu w przepływie cieczy, a tym samym spadek ciśnienia cieczy na wyjściu z filtra. Ponadto, stopniowe nagromadzenie odfiltrowanych zanieczyszczeń we wnętrzu filtra powoduje zmniejszenie czynnej powierzchni filtracyjnej i ogranicza prędkość przepływu cieczy. W efekcie następuje dodatkowy spadek ciśnienia wyjściowego.

 

Po osiągnięciu punktu krytycznego, ciśnienie potrzebne do pokonania oporów jest zbyt duże i filtr traci swoje właściwości. Duży spadek ciśnienia na czystym filtrze świadczy o nieprawidłowym doborze, a filtr taki bardzo szybko zostanie zatkany.

 

Wiemy już sporo o tym czego będziemy wymagać od naszego filtra. Znamy medium, wielkość drobinek, które chcemy odseparować, przepływ i ciśnienie oraz temperaturę.

 

Pozostało jeszcze ustalić średnicę rurociągu, sposób montażu filtra (spawanie, śrubunek lub clamp), a po zebraniu wszystkich danych - skontaktuj się z nami. I po kłopocie!

Dołącz do naszego Newslettera!

Bądź na bieżąco z najnowszymi informacjami.

Zapisz się